U of jij gebruiken op je website?

Een van mijn vragen tijdens de briefing met klanten is: wil jij je klant op je website aanspreken met u of jij? Meestal volgt er dan een euh, gevolgd door een aarzelende u? Aja, want ‘u’ is toch de beleefdheidsvorm? Wel, of dat zo is, dat ontdek je in deze blog. Daarna is de keuze nog altijd aan jou.

Inhoudsopgave

Aanspreekvorm bepalen

Wie is je doelgroep?

Eigenlijk moet je je maar één vraag stellen: hoe wil jouw doelgroep worden aangesproken? Bij B2C spreek je de particulier aan. Bestaat je doelgroep uit senioren? Weet dan dat zij graag nog met u worden aangesproken. Maar de babyboom- en jongere generaties vinden de je-vorm vaak gewoon prima.

Bij teksten voor B2B is het weer een ander verhaal. Daarbij hangt de aanspreekvorm af van welke bedrijven je doelgroep zijn. Zo zal je de kleine ondernemer beter bereiken in de je-vorm. Grote organisaties verkiezen dan weer meestal het formelere u.

Hoe wil jij je profileren?

Hoe wil jij met je bedrijf naar buiten treden? Om de teksten te schrijven die aansluiten bij jouw merk, bepalen we eerst de juiste tone of voice. Want alleen als lezers een goed gevoel krijgen bij jouw bedrijf, zullen ze voor jou kiezen.

Laten we even deze oefening doen. Welke woorden sluiten het best aan bij jouw bedrijfsimago?

 • persoon of organisatie
 • spontaan of beredeneerd
 • modern of klassiek
 • speels of serieus
 • toegankelijk of exclusief
 • optimistisch of realistisch

Je merkt het meteen: als je overwegend voor de rechtse woorden kiest, is de u-vorm de beste keuze. Maar uiteraard sluit het een het ander niet uit.

Tip: als je niet kunt kiezen, ga dan altijd voor de u-vorm. Daarmee beledig je niemand. Je komt hoogstens wat te beleefd over. Trouwens, ook in de u-vorm kun je vlotte teksten schrijven.

En wat met gij?

Ik geef het toe. De enige reden waarom ik deze blog schrijf, is om eens ongegeneerd de gij-vorm te gebruiken. Gewoon ter illustratie. Ge zult merken, na het overwinnen van uw eerste schroom, dat die gij-vorm lekker leest.

Krijgt ge al kriebels bij het idee alleen? Weet dan dat de jij-vorm tot enkele jaren geleden ook niet gangbaar was. Toen was het nog: gij zult mij aanspreken met u!

Toch ziet ge meer en meer mensen, ook copywriters, de gij-vorm gebruiken. Op sociale media bijvoorbeeld. Geef maar toe, ge begint het leuk te vinden.

U-, jij- en gij-vorm in de praktijk

Als voorbeeld heb ik drie stukjes tekst geschreven in de verschillende aanspreekvormen. Laat gerust weten naar welke vorm jouw voorkeur uitgaat.

De u-vorm

Hebt u er wel eens over nagedacht om uw badkamer te vernieuwen? Want een nieuwe badkamer biedt nogal wat voordelen. Zo kunt u met een nieuwe badkamer uw woning een compleet nieuwe uitstraling geven. En door uw oude sanitair te vervangen, kiest u voor een betere hygiëne en een hoger comfort.

De je-vorm

Heb je er wel eens over nagedacht om jouw badkamer te vernieuwen? Want een nieuwe badkamer biedt namelijk nogal wat voordelen. Zo kun je met een nieuwe badkamer jouw woning een compleet nieuwe uitstraling geven. En door je oude sanitair te vervangen, kies je voor een betere hygiëne en een hoger comfort.

De gij-vorm (omdat het kan)

Hebt ge er wel eens over nagedacht om uw badkamer te vernieuwen? Want een nieuwe badkamer biedt namelijk nogal wat voordelen. Zo kunt ge met een nieuwe badkamer uw woning een compleet nieuwe uitstraling geven. En door uw oude sanitair te vervangen, kiest ge voor een betere hygiëne en een hoger comfort.

Wat je ook doet: doe dit nooit

 • men zal nooit men gebruiken

Echt waar: nooit.

 • gebruik altijd dezelfde aanspreekvorm

U of jij door elkaar gebruiken is not done. Toch worden daartegen nog veel fouten gemaakt. Vaak onbewust. De websitebouwer die nog even een ‘Boek nu uw vakantie’ toevoegt, terwijl de teksten in de je-vorm zijn. Het is zo gebeurd.

 • vermijd schrijven in de derde persoon

Denk je nu: ik vermijd heel dat u- en jij-gedoe en ik schrijf ‘de klanten’ en ‘ze’. Zo, opgelost! Lees dan even dit: Hebben de klanten er wel eens over nagedacht om hun badkamer te vernieuwen? Zo kunnen ze met een nieuwe badkamer hun woning een compleet nieuwe uitstraling geven.

I rest my case.

“Vind je heel dat u- en jij-gedoe op je website te omslachtig? Schrijf je website dan in het Engels en gebruik overal ‘you’.”* 😉

*Gebruik alleen Engels als jouw doelgroep zicht daartoe leent.

Klant aanspreken via mail

Voelt de je-vorm bij een eerste mail naar een potentiële klant toch wat informeel? Gebruik dan gerust de u-vorm. Blijft de klant je aanspreken in de u-vorm? Blijf dat dan ook doen. In de praktijk zal je zien dat na een tijdje die u wegvalt en de je-vorm het overneemt. En daar is helemaal niets mis mee.

Gebruik je, u of gij op sociale media

Het mooie aan sociale media is dat elk kanaal eigen gewoontes heeft. Zo mag je taalgebruik op Instagram wat losser zijn. Toch zie je op een ‘deftig’ kanaal zoals LinkedIn regelmatig de jij-vorm opduiken. Zelfs de gij’s zijn aan een opmars bezig.

Ook hier weer: bepaal voor jezelf, of in je organisatie, welke vorm je waar gebruikt en hou daaraan vast.

Dus kies je u of jij op je website?

 • Welke aanspreekvorm je gebruikt, hangt af van je doelgroep en hoe je je als bedrijf wilt profileren.
 • Gebruik nooit verschillende aanspreekvormen door elkaar.
 • Met de u-vorm doe je weinig verkeerd, maar de je-vorm is toegankelijker. Zeker als je doelgroep een jongere generatie is.

Kijk gerust eens rond bij vergelijkbare bedrijven. Gebruiken ze jij of u op hun website? Wat voelt er voor jou het meest natuurlijk aan? En je weet het niet van mij: maar teksten op een website kun je altijd aanpassen. Blijkt die ‘je’ toch niet te werken? Dan maak je er toch gewoon ‘u’ van?

Als je hulp nodig hebt om jouw teksten te schrijven, bel of mail mij. We bekijken dan ook welke aanspreekvorm het best aansluit bij jouw bedrijf. En ge moogt gerust zijn, ik ga je niet proberen overtuigen om de ‘gij-vorm’ te gebruiken.

Via onderstaande knop krijgt ge mijn contactgegevens te zien.